Το βάρος και η σύσταση σώματος μπορούν να επηρεάσουν την αθλητική απόδοση, αλλά δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως το μοναδικό κριτήριο για τη συμμετοχή στα διάφορα αθλήματα.
Τα βέλτιστα επίπεδα σωματικού λίπους ποικίλουν, ανάλογα με το φύλο την ηλικία, την κληρονομικότητα του αθλητή, καθώς και τη φύση του αθλήματος.
Εάν είναι επιθυμητή η απώλεια βάρους-λίπους, θα πρέπει να ξεκινά έγκαιρα, να γίνεται αργά και προοδευτικά, πριν από την αγωνιστική περίοδο και να σχεδιάζεται από τον ειδικό επαγγελματία διατροφής.
Οι αθλητές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών είναι εκείνοι που περιορίζουν την ενεργειακή τους πρόσληψη ή χρησιμοποιούν δραστικές πρακτικές απώλειας βάρους, αποκλείουν μία ή περισσότερες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους ή καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες με χαμηλή πυκνότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά. Οι αθλητές θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να καταναλώνουν δίαιτες που παρέχουν τουλάχιστον τις απαραίτητες-συνιστώμενες ποσότητες όλων των μικροθρεπτικών συστατικών από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Μακρυλλός Μιχάλης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
http://www.logodiatrofis.gr/2012-06-28-06-36-18/2012-06-28-07-01-23/698-h-