Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Τάκας Πανταζής M.Sc. Med Sci στο νέο του γραφείο στην Κομοτηνή προσφέρει τις πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Τάκας Πανταζής M.Sc. Med Sci στο νέο του γραφείο στην Κομοτηνή προσφέρει τις πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Ενυδάτωση και άσκηση

 

ενυδάτωση και άσκηση

Είναι απαραίτητο να προσλαμβάνεται ενέργεια κατά την διάρκεια της άσκησης όταν αυτή θα διαρκέσει πάνω από 90’, αλλά είναι χρήσιμο να γίνεται από όλους τους αθλητές και ιδιαίτερα από αυτούς που είναι λιγότερο προπονημένοι.

  • Προτείνεται πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε απλούς υδατάνθρακες δηλαδή : γλυκόζη , σουκρόζη (ζάχαρη) και πολυμερή της γλυκόζης (μαλτοδεξτρίνες) αλλά όχι φρουκτόζη , προκειμένου να επιτευχθεί ταχεία πέψη και απορρόφηση τους και κατ΄ επέκταση αύξηση της γλυκόζης αίματος και της ολικής απελευθερωμένης ενέργειας του οργανισμού.
  • Τέτοια τρόφιμα είναι τα αθλητικά ποτά και μάλιστα αυτά που είναι ελαφρώς υποτονικά με μέση ωσμωτικότητα κάτω από αυτήν του πλάσματος του αίματος δηλαδή: < 320 mOsm /lit και συνολικό ποσοστό υδατανθράκων από 3% μέχρι 8% .
  • Τα ισοτονικά ποτά δεν καταφέρνουν να ενυδατώσουν τον οργανισμό όπως απαιτείται , ενώ τα υπερτονικά ποτά με ωσμωτικότητα >320 mOsm /lit , αφυδατώνουν τον οργανισμό και είναι δυνατόν αυτή η αφυδάτωση να προκαλέσει κράμπες και αίσθημα κορεσμού. Οι ετικέτες τον αθλητικών ποτών ενημερώνουν για την ωσμωτικότητα και την περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες και πρέπει να διαβάζονται από τους αθλητές πριν χρησιμοποιηθούν.
  • Για την αποφυγή της αφυδάτωσης κατά την διάρκεια της άσκησης συστήνεται πρόσληψη υγρών αθλητικών ποτών με ρυθμό : 120 με 240ml/15 λεπτά ή 250 με 500 ml/15 λεπτά , ανάλογα με τον ρυθμό εφίδρωσης του αθλητή.
  • Για τους παραπάνω λόγους το γάλα , οι χυμοί του εμπορίου και τα αναψυκτικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (πάνω από 8%) και είναι υπερτονικά , δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της άσκησης εκτός αν είναι αραιωμένα με νερό.

thumbnail

 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΡΟΦΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

GATORADE – 6% σε γλυκόζη, φρουκτόζη, σουκρόζη

POWERADE – 8% σε φρουκτόζη, μαλτοδεξτρίνες

EXCEED – 7%σε πολυμερή γλυκόζης, φρουκτόζη

ISOSTAR – 7,5% σε πολυμερή γλυκόζης, σουκρόζη

COCA-COLA – 11% σε φρουκτόζη, σουκρόζη

ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ – 10%σε φρουκτόζη, σουκρόζη, γλυκόζη

Νεστόρη Βασιλική – Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.diaitologia.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *