Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Τάκας Πανταζής M.Sc. Med Sci στο νέο του γραφείο στην Κομοτηνή προσφέρει τις πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Τάκας Πανταζής M.Sc. Med Sci στο νέο του γραφείο στην Κομοτηνή προσφέρει τις πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Προαιρετικά συμπληρώματα για αθλητές – Μέρος 2ο : Άλφα λιποϊκό οξύ (α- lipoic acid, ALA)

Το Άλφα λιποϊκό οξύ (α- lipoic acid ή αλλιώς ALA) είναι ένα αμινοξύ. Ανακυκλώνει την βιταμίνη C και Ε και βοηθά να μειωθούν οι ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες. Υπάρχουν διάφορες μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι το ALA πιθανόν να βοηθά στην ρύθμιση της ανοχής της γλυκόζης και στην μείωση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα (κατά κάποιο τρόπο σαν να μιμείται τον ρόλο της ινσουλίνης).

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί η δράση του να οδηγεί στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στην μείωση του σωματικού λίπους σε βάθος χρόνου. Εάν λειτουργεί ή όχι θα φανεί εν καιρώ, διότι ακόμη γίνονται έρευνες γύρω από αυτή την ουσία η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μια άλλη δομή του ALA, γνωστή ως R-ALA, προσφάτως έχει γίνει ανάρπαστο ως συστατικό σε διάφορα συμπληρώματα. Στην θεωρία, το R ισομερές του ALA (κανονικά το ALA σχηματίζεται από 50-50 R και S ισομερή) είναι πιο ισχυρό από την S μορφή. Η χρήση συμπληρωμάτων με ALA είναι προαιρετική. Το ALA χρησιμοποιείται σε δόσεις των 300 mg 3-4 φορές ημερησίως μαζί με το γεύμα. Εάν χρησιμοποιείτε R-ALA τότε η δόση πρέπει να είναι λιγότερη, αλλά το σκεύασμα που περιέχει αυτή την μορφή είναι πιο ακριβό. Μια άλλη μορφή του R-ALA  είναι το Κ-RALA το οποίο έχει γίνει γνωστό το τελευταίο χρονικό διάστημα. Λόγω του ότι το R-ALA δεσμεύεται με κάλιο, μένει στον ανθρώπινο οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να το υποστηρίζει.

Πανταζής Τάκας

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *