Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Τάκας Πανταζής M.Sc. Med Sci στο νέο του γραφείο στην Κομοτηνή προσφέρει τις πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Τάκας Πανταζής M.Sc. Med Sci στο νέο του γραφείο στην Κομοτηνή προσφέρει τις πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Προαιρετικά συμπληρώματα για αθλητές – Μέρος 1ο : ΖΜΑ

Το ΖΜΑ είναι ένας συνδυασμός ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6. Μια μελέτη, χρηματοδοτημένη από εταιρεία, έδειξε ότι άτομα που  παίρνουν το παραπάνω συμπλήρωμα αύξησαν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους όπως επίσης την «δύναμη» και την μυϊκή μάζα.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν έχει επαναληφθεί και αρκετά άτομα αναφέρουν πως δεν παρατήρησαν καμία διαφορά με την κατανάλωση του ΖΜΑ, όσον αφορά το body building. Μια άλλη μελέτη αντέκρουσε τα αρχικά αποτελέσματα για το ΖΜΑ. Τα πιο κοινά οφέλη που έχουν αναφερθεί από την λήψη του ΖΜΑ είναι ένα βαθύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος. Αυτό συσχετίζεται με την θεωρία ότι τα ΖΜΑ μπορεί να αυξήσει την τεστοστερόνη, την αυξητική ορμόνη (GH),  την IGH-1 και άλλα επίπεδα ορμονών (οι ουσίες GH και GH-1 ανήκουν στην λίστα απαγορευμένων προϊόντων της W.A.D.A. για το 2012). Προφανώς η καλύτερη ποιότητα ύπνου μπορεί να είναι ευεργετική για τον καθένα και αυτός είναι ο κύριος λόγος που το ΖΜΑ ανήκει στην ουσία των προαιρετικών συμπληρωμάτων. Δεν είναι σίγουρο εάν το ΖΜΑ μπορεί να έχει αντίκτυπο στην προπόνηση με βάρη. Το ΖΜΑ πρέπει να λαμβάνεται προ ύπνου και περιέχει δόσεις των 30mg χηλικού ψευδαργύρου, 450mg χηλικού μαγνησίου και 10.5mg βιταμίνης Β6. Είναι οικονομικό σκεύασμα και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα λήψης της εάν πιστεύετε ότι το χρειάζεστε ή αν θέλετε να το δοκιμάστε. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να υπολογιστούν μόνο από ανάλυση αίματος όπως επίσης το αν έχετε ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο ή μαγνήσιο. Ποτέ μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες ψευδαργύρου διότι προκαλούν ανεπάρκεια χαλκού και άλλων προβλημάτων υγείας.

Πανταζής Τάκας

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *