Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Τάκας Πανταζής M.Sc. Med Sci στο νέο του γραφείο στην Κομοτηνή προσφέρει τις πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Τάκας Πανταζής M.Sc. Med Sci στο νέο του γραφείο στην Κομοτηνή προσφέρει τις πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού – RMR

imagesΜέτρηση Βασικού Μεταβολισμού με την χρήση Cosmed FitMate Pro

Ο βασικός μεταβολισμός είναι η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να κρατήσει ένα αδρανές ξύπνιο σώμαστη ζωή.

 

Η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη για:

 1. τη λειτουργία και αντικατάσταση των κυττάρων
 2. τη σύνθεση, έκκριση και μεταβολισμό των ενζύμων, των ορμονών και άλλων ουσιών
 3. τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος
 4. τη λειτουργία της καρδιάς και των αναπνευστικών μυών
 5. την εγκεφαλική λειτουργία

 

Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες, οι οποίες εξαρτώνται από το βασικό μεταβολισμό, τη φυσική δραστηριότητα και τη θερμογένεση, με το βασικό μεταβολισμό να παίζει τον κυριότερο λόγο, αποτελώντας το 60-75% των συνολικών ενεργειακών δαπανών του οργανισμού. Ο βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Σύσταση σώματος (λιπώδης μάζα, μυική μάζα)
 • Ηλικία
 • Φύλο
 • Γονίδια
 • Παθολογικές καταστάσεις
 • Περιβάλλον
 • Κάπνισμα

 

Η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού μπορεί να γίνει μεσω άμεσης και έμμεσης θερμιδομετρίας ή χρησιμοποιώντας εξισώσεις. Μετρώντας το βασικό μεταβολισμό ενός ατόμου γνωρίζουμε τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού σε ηρεμία, και είμαστε σε θέση να τις αξιολογήσουμε σε σχέση με τις προβλεπόμενες ανάγκες ενός όμοιου οργανισμού (τον μέσο βασικό μεταβολισμό ενός ατόμου ίδιας ηλικίας, βάρους και ύψους, όπως προβλέπεται από εξισώσεις).

 

Στο διαιτολογικό γραφείο γίνεται έμμεση θερμιδομετρία με τον αναλυτή μεταβολισμού Fitmate. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει ήρεμος σε ένα κρεβάτι για 10-15 λεπτά και αναπνέει μέσα από μία μάσκα. Το Fitmate εμφανίζει τα αποτελέσματα. Στο τέλος του τεστ τα αποτελέσματα τυπώνονται αυτόματα από τον ενσωματωμένο θερμικό εκτυπωτή.